teamspirit

samen werken aan doelen

Junior Belastingadviseur

Als Junior Belastingadviseur help je mkb-klanten met fiscale zaken onder begeleiding van een ervaren (senior)belastingadviseur. Zo leer je al doende het vak.


Wat zijn de kenmerken van de functie?

De werkzaamheden van de Junior Belastingadviseur richten zich op ondersteunende werkzaamheden in de belastingadvisering. Je stelt belastingaangiften op en geeft lichte/minder complexe belastingadviezen.

Als Junior Belastingadviseur:

 • heb je een goed analytisch vermogen en kan fiscale vraagstukken oplossen dan wel ben je leergierig om daar naartoe te werken,
 • ben je leergierig en volgt de ontwikkelingen in de fiscale wet- en regelgeving op de voet,
 • kan je goed communiceren met klanten en collega's en legt fiscale zaken op een begrijpelijke manier uit dan wel werkt daar naar toe,
 • ben je nauwkeurig en zorg je voor een correcte administratie en rapportage van de fiscale werkzaamheden,
 • vind je het leuk om ook klanten zelf te bellen en/of de belastingdienst,
 • ben je flexibel en kan je aanpassen aan verschillende situaties en klanten.


Wat houdt de functie Junior Belastingadviseur in?


Planning

Als Junior Belastingadviseur werk je altijd samen met een (senior)belastingadviseur. Wekelijks ga je om de tafel wat er moet gebeuren en of je nog hulp nodig hebt en werk je dus samen. Dan wordt gekeken hoe ver je bent ook met je ontwikkeling, wat je aan kan en graag wil en wat we graag zien als ontwikkeling.


Fiscaal werk

Het werk van een junior-belastingadviseur bestaat deels uit het opstellen van aangiften inkomstenbelasting, erfbelasting, schenkbelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting. We zien graag dat je met zoveel als mogelijk belastingmiddelen in aanraking komt. Zo kun je je breed oriënteren. Dat is goed voor je ontwikkeling. Ook kom je in aanraking met winstaangiften plus, dus dat je leert in journaalposten denken/ boekhouden op een laagdrempelige manier. Dan werk je ook samen met de collega accountants. Zo word je completer in je werk.

Je bereidt eenvoudige bezwaarschriften voor en denkt mee over oplossingen en fiscale structuren. Je stelt bezwaarschriften, verzoekschriften en andere fiscale correspondentie op. Je ondersteunt bij procedures en verricht andere ondersteunende werkzaamheden. En je neemt deel aan fiscaal vaktechnisch overleg en als je dat leuk vindt, mag je daarbij ook fiscale vraagstukken presenteren.

Je onderhoudt contact met de cliënt en de belastingdienst als gegevens nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht.


Kwaliteit en innovatie

De Junior Belastingadviseur streeft kwaliteitsbehoud en -verbetering van de dienstverlening en interne processen na.

Hoe ga je om met cliënten?

We leren je de behoeften van de cliënt te herkennen om zo het werk uitdagend voor je te maken en pro actief denken los te weken. Daar sta je ook voor open. Je stelt belastingadviezen in concept op en bespreekt deze met de cliënt samen met de (senior) belastingadviseur.

Je onderhoudt contacten en bezoekt ook cliënten, eventueel samen met de (senior)belastingadviseur. We betrekken je ook bij acquisitiegesprekken en stimuleren dat je ook in gesprek gaat met de klant om te kijken waar nog kansen liggen. We zetten je in je kracht en zien ook graag je kracht.

Communicatief streef je ook naar deze stap naar voren en ziet dit contact ook als een verrijking van de techniek zelf. Beiden gaan samen.


Wat is de positie van de Junior Belastingadviseur in de organisatie?

Je legt als Junior Belastingadviseur verantwoording af aan de (senior)belastingadviseur. Je draait gewoon mee met de fiscale adviespraktijk.

 

Wat zijn de competenties voor de functie?

Als Junior Belastingadviseur heb je vakkennis en ben je flexibel. Je hebt analytische, contactuele, communicatieve en adviesvaardigheden. Ook kwaliteitsgerichtheid en resultaatgerichtheid zijn competenties die bij de functie horen. Op termijn leren we hoe je overtuigingskracht kunt ontwikkelen en een commerciële instelling en we stimuleren een onafhankelijke oordeelsvorming. Alles kan natuurlijk niet ineens. Daarom zijn we ook een leerwerkomgeving.

Wat zijn de resultaatgebieden van de functie?

 • Je doet het werk kwalitatief goed, tijdig, binnen budget en naar tevredenheid van de (senior)belastingadviseur/het team en de cliënt. Hierdoor ontstaat een vertrouwensrelatie.

 • Je bent verantwoordelijk voor het aanleveren van inzichtelijke en betrouwbare (sturings-) informatie. Daarbij gaat het over de toekomstige, huidige en historische stand van zaken van de cliënt.

 • Je oefent de functie goed uit en scoort goed tijdens beoordelingen.

 • Je zorgt voor voldoende productieve/declarabele uren op jaarbasis zonder concessies te doen aan kwaliteit.

 • Je zorgt er (mede) voor dat dossiers van uitstekende kwaliteit zijn en dat uitkomsten van reviews positief zijn.

 • Je draagt de visie van de organisatie op een goede wijze uit.

 • Je bent zichtbaar betrokken bij de dossiers.


Hoe ziet de ontwikkeling naar een volgende stap eruit?

Een logische stap is de ontwikkeling naar de functie Belastingadviseur. In die functie worden de werkzaamheden complexer. Advisering en relatiebeheer spelen een grotere rol en je moet meer en grotere klanten zelfstandig bedienen. Ook het aansturen van medewerkers hoort dan bij je taken.

Bekijk onze vacatures